Kırşehir’in Ozanları
“Ozanlar Diyarı” olarak anılan Kırşehir’de halk edebiyatı çok zengindir. Pek çok halk şairi yetişmiştir ve yetişmeye devam etmektedir. Zengin halk oyunları, halayları ve müziği vardır. Oyunlarda kaşık ve zil yaygındır. Türküleri, oyun havaları ve özellikle bozlakları meşhurdur. 3 ayak, demirağa, koca oyun ve Kırşehir ağırlaması en bilinenlerdendir.
Türkülerinde aşkı, sevgiyi, gurbeti, hasreti bolca işleyen Kırşehirliler, yanında, yöresinde gördüğü tüm sevinçli ve acılı olaylardan etkilenmiş duygu yüklü insanlardır.
Kırşehir, Anadolu’nun genel kültürel özelliklerini taşıyan ve kültür geleneklerini sürdüren insanların yaşadığı bir şehirdir. Kırşehir; gözü top, gönlü zengin, mütevazi insanların kenti olarak bilinir.. Kırşehir yöresi insanları sevinç ve kederlerinde hep ölçülüdürler. Bahar ve yaz aylarında genellikle düğünlerde ağır başlı ve içten bir söyleşi havası vardır. Kırşehir’in türküsünü dinlemeden, bir manisini duymadan, bir düğününe konuk olmadan Kırşehir halkını ve folklörünü tanımak mümkün değildir.
Kalesinden seyretmeden
Gördüm deme Kırşehir’i
Ahi Evran’a ermeden
Sevdim deme Kırşehir’i