Kırşehirli Dernekler Federasyonu’nun Ev Sahipliğinde “Kültür Sanat Buluşmaları”
Kırşehirli Dernekler Federasyonunun ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından organize edilen Kültür Sanat Buluşmaları İstanbul Beykoz’da bulunan Hidiv Kasrında gerçekleştirildi.“Garip Bülbül Neşet Ertaş” kitabı yazarı İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim üyesi Prof. Dr. Erol PARLAK’ın konuşmacı olarak katıldığı programa İstanbul’da yaşayan Kırşehirliler yoğun ilgi gösterdi.
Kırşehirli Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Hüseyin ATA konuşmasında, İstanbul’da Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ı anlatan ve onu anlamak adına düzenlenen böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirirken, Neşet Ertaş’ın hayatını kaleme almış ve onun izin giden Prof. Dr. Erol PARLAK’ın yaptığı çalışmalardan dolayı da tebrik etti.
Prof. Dr. Erol PARLAK konuşmasına Türk halkının yıllarca öz kültüründen uzak bırakıldığını ve bu nedenle kendisine yabancılaştığını söyleyerek başlarken, Halk Müziğinin içinde tarih, gelenek ve kültür bulunduğunu belirterek “Bu kültür binlerce yıllık bir birikim. Kolay kolay yok edemezsiniz” dedi.Neşet ERTAŞ’ın hayatını ve sanat anlayışını irdelediği iki ciltlik bir de kitap yazan Prof. PARLAK, Türkiye’de halk müziği sanatçılarına yıllarca değer verilmediğini bunlardan birisinin de Neşet Ertaş olduğunu söyledi.ERTAŞ’ın yıllarca küçümsendiğini, horlandığını kaydeden Parlak “Ama o yılmadı.Hiç bir karşılık beklemeden söyledi. O bir gönül Veli’siydi. Bunu anlayamadık. İnsanlığa büyük hizmet verdi. Gönülden gönüle köprüler kurdu ve gitti. Neşet Ertaş Rızasız lokma yemeyen, harama el sürmeyen, bir ozandı. Küstürdükleri için Almanya’ya gitmişti. Bir gün Türkiye’ye ne zaman döneceksin diye sordum. O kadar kırılmıştı ki “Yönümü bile dönmem” demişti. Ama, öldü diye haberler yapılınca ölmediğini kanıtlamak için Türkiye’ye geldi ve bir daha dönmedi. Çıktığı televizyon programları izlenme rekorları kırdı. Ve Neşet ERTAŞ bu ülkede Halk müziğini yeniden itibarlı hale getirdi” ifadesini kullandı.
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim GÖKDEMİR’de Kültür Sanat Buluşmalarında ki amaçlarının Türk Kültür ve sanatına hizmet vermiş ve veren bütün sanatçılarımızın kamuoyunda gündeme gelmesini sağlamak ve onlarla oluşturulan sinerji ile Kültür sanatımızı gündemde tutmak olduğunu belirterek kendilerine bu imkanı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nabi AVCI’ya teşekkürlerini iletti.
Program sonunda Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından Prof. Dr. Erol PARLAK ve Kırşehirli Dernekler Federasyonuna plaket takdim edildi. Plaketi Kırşehirli Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Hüseyin ATA aldı.Erol Parlak kendi sazı ve sözüyle konuklara Neşet ERTAŞ’ın türkülerinden seslendirdi.
EROL PARLAK KİMDİR?
1964’te Eleşkirt’te doğan Prof. Dr. Erol PARLAK, 1986’da İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarımızdan mezun oldu. Alan araştırmaları yapmak üzere 10 yıl Anadolu’nun farklı bölgelerini gezen öğretim üyemiz, yaklaşık 1000 halk ezgisi dinledi ve buralardaki incelemelerinden yola çıkarak; bağlama çalış teknikleri ile saz ve ses tavırları konuları üzerine çalışmalar yaptı. Köln, Berlin ve Strasbourg filarmoni orkestralarıyla birlikte, Paris’teki Theatre de La Ville ve Rotterdam’daki De Doelen gibi Avrupa’nın önemli sahnelerinde konserler verdi ve Anadolu kültürünün zenginliğini yurt dışında tanıttı. 8 solo, 3 enstrümantal ve 9 karma olmak üzere 20 müzik albümü bulunan Prof. Dr. Erol Parlak ayrıca; Türkiye’de El ile Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri, Şelpe Tekniği 1-2, Erol Parlak Bağlama Okulu, Parmak Tekniği (Şelpe) İçin Sistematik Kılavuz ve son eseri olan iki ciltlik “Garip Bülbül Neşet Ertaş” olmak üzere beş de kitap kaleme aldı. 2008’de doçent, 2014’te ise profesör unvanını alan Parlak akademik kariyerini, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümümüzde sürdürüyor.